Křeček prériový: Krmí se masem, loví štíry a „vyje“ na měsíc

Autor Gabriela Zvonková Vytvořeno před 18 dny
Lovec, který klame tělem - to je křeček prériový.

Lovec, který klame tělem - to je křeček prériový.

National Geographic

V Sonorské poušti žije nenápadný hlodavec, který vzdáleně připomíná myš domácí. Potkáte ho pouze v noci, kdy vyráží na lov potravy. Je to totiž masožravec a nemá problém ulovit svého příbuzného. Krom toho si bez obav troufne i na štíra.

Křeček prériový je podivuhodným úkazem. I přes svou velikost se dokonale přizpůsobil prostředí, ve kterém žije a místo toho, aby byl pouhou kořistí silnějších, je sám „obávaným predátorem“. Zvládne ulovit mnohonožky, které jsou dvakrát větší než on, jedince vlastního druhu nebo vzdálené příbuzné a velmi rád si pochutná na štírovi. Což vzbudilo pozornost vědců, protože křeček prériový nereaguje ani na bodnutí štíra, jehož jed by dospělému člověku způsobil silné bolesti.

Během výzkumu vědci z michiganské a texaské univerzity zjistili, že organismus tohoto nenápadného hlodavce přeměňuje toxin na analgetikum. Takže nejen, že bodnutí jedovým ostnem nezpůsobuje ochromující bolest či smrt, naopak bolest zcela potlačuje.

Křeček během zápasu se škorpionem.

Křeček během zápasu se škorpionem.

National Geographic

Vlk v křeččím kožichu

Schopnost zlikvidovat jedovatého štíra je jen jedním dílkem skládačky o neohroženém masožravém křečkovi, který „vyje“ na měsíc, čímž může ostatním dávat najevo, že tohle teritorium má svého šerifa. Táhlý pískot ze zakloněné hlavičky s růžovým čumáčkem se podařilo zachytit National Geographic, stejně jako dechberoucí zápasy se štírem či mnohonožkou.

Pokud se ptáte, odkud se tyhle bojové povahy berou, odpověď je jednoduchá – část si nesou v genech, část závisí na otci. Mláďata, která vyrůstala v úplné rodině jsou dravější než ta, o které pečovala jen matka. Což ale také není nic špatného, protože ani pro starostlivou mámu není souboj s jedovatým štírem vůbec žádný problém. O kořist se pak s mláďaty podělí v noře, odkud vyhnala jiného hlodavce. Křečci prérioví si totiž nory sami nehloubí, ale „zabavují“ je těm slabším.

Křeček masožravec

Křeček masožravec

National Geographic

Odběr novinek

Odesláním souhlasíte s podmínkami pro zpracování osobních údajů

Související
Populární
Nejčtenější
Odběr novinek

Odesláním souhlasíte s podmínkami pro zpracování osobních údajů